• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Tavsiye ve Teşekkürler
Site Haritası

Boşanma Kararsızlığı

 BOŞANMA KARARSIZLIĞI Boşanma Kararsızlığı

            Kişinin kendi evlilik ilişkisiyle kurduğu ilişkinin nasıl olduğu evlilik ilişkisinin devamlılığının selahiyetini belirler.

            Kişi evliliğinde değersizlik hissediyorsa anlaşılmamış kabul edilmemiş hissediyorsa ilişki duygusu negatiftir. Bu noktada kişi kendini yalnız hissetmeye başlar. Kişinin yüreğinde boşluk oluşmaya başlar. Yürekte boşluk oluştuktan sonra kafaya her türlü soru işareti düşmeye başlar. Bu sorulardan bir tanesi de evliliği devam ettirmek mi? Bitirmek mi? sorusudur.

            Kişi evliliğinde değerli, yeterli, anlaşılmış, kabul edilmiş hissediyorsa evlilik ilişkisiyle ilişkisi pozitif yönde uyumlanmıştır. Bu duyguyla karşı tarafa doğru pozitif bir enerji akışı olur. Kişi tamamen evliliğine angaje olmuş bir şekilde ilişkinin devamı için ilişkide varlık edimlerinde bulunur. Eşine de pozitif ilişki duygusuna doğru davetiye çıkarır. Eşler karşılıklı olarak  pozitif yönde enerji üretirler.  Mutlu evliliklerin en önemli özelliklerinden biri mutlu evliliklerde eşler karşılıklı olarak birbirinden destek gördüklerini hissederler.

            Kişi evliliğinde yalnız ve mutsuz hissetmeye başladığında ilişkide kopuklukta başlamıştır. Çiftler bir süre kopuk yaşamaya başladıktan sonra paralel yaşamlar başlar. Kişi mutsuzdur. Evlilik sorunlarının çözülmeyeceğinden korkuyordur, doğru kişi ile evlenip evlenmediğinden emin değildir. Tam da bu noktada Sentez aile evlilik danışma merkezine boşanmaya karar verme ya da evliliği kurtarma adına pek çok çift ve kişi gelmektedir.

            Bu noktada evlilik terapisti çiftin evlilik ilişkisini değerlendirerek problemlerinin ne olduğu bu problemlerin çözülebilir problemler mi? Çözülemez problemler mi? Olduğu. Problemlerin akut ya da kronik mi olduğunu tesbit ederek çifti bilgilendir. Çiftin çözülemez problemlere sahip olması  mutlaka boşanmayı gerektiren bir durum değildir. Pek çok çift ve aile çözülemez olan süreğen problemlere uyum sağlayarak evliliklerini huzurlu bir şekilde yürütmektedir.

            Boşanmak gibi kritik kararı vermede kişi ne tam olarak kararlıdır ne kararsızdır. Ne de bir karar verecek kadar güçlüdür. Gitmek le kalmak arasında gidip gelir. İçinde bir sürü ikilem ve korku yaşamaya başlar.

  • Yalnız kalma korkusu.
  • Bir başkasıyla sağlıklı ilişki kurup yürütemeyeceği korkusu.
  • Kimseyi sevemeyeceği ya da kimsenin bir daha onu sevmeyeceği korkusu.
  • Eşin boşandıktan sonra başka biriyle iletişime girmesi korkusu.
  • Sosyal çevresini kaybetme korkusu.
  • Evlilik statüsünü kaybetme korkusu.
  • Çocuk varsa çocukları nasıl etkileyecek endişesi.
  • Eşle birlikte çocuklarını da kaybetme korkusu.
  • Çevrenin ve ailenin nasıl tepki vereceği ve onlara nasıl anlatacağı endişesi.
  • Tekrar düzenli bir hayata geçememe korkusu.
  • Boşanırsam gelecekte daha kötü olur muyum?

            Vb endişeler yaşamaya başlar. Bu ve benzeri korkular çifti veya kişiyi korkutmakta ve sağlıklı düşünüp sağlıklı karar vermelerini engellemektedir.

            Boşanma terapisinin amacı çiftin ilişkilerini bir kez daha gözden geçirmelerini sağlayarak en doğru kararı vermede onlara yardımcı olmaktır. Bu noktada çift evliliklerini devam ettirmeye karar verirlerse bu kez terapist evlilikten beklentileri nelerdir? neyi daha iyi yapabilirler yönünde terapiyi derinleştirir.

            Eğer çift boşanmaya karar verirse bu durum da da evlilik terspisti çift ve varsa çocuk açısından bu aşamayı en az zararla atlatmalarında onlara yardımcı olur. Çift çocuk sahibiyse çocuğa her iki ebeveynin nasıl yaklaşacakları, boşanma sürecini ve sonrasını nasıl yönetecekleri konusunda çifte rehberlik etmek ayrı bir terapötik ustalık gerektirir.

            Evliliğin devamının zor ve mümkün görünmediği durumlarda boşanma seçeneği yavaş yavaş çiftin gündemine oturmaya başlar. Çift üyelerinden biri veya her ikisi aidiyet ve güven duygusu hissedemez olur. Roller ve sorumluluklar yerine getirilemez. Çift birbirlerini destekleyemez. Adeta birbirlerini geriye doğru çeken negatif bir ilişki sarmalının içine düşmüş gibi hissederler. Bu sarmalda bir süre daha çabaladıktan sonra kendilerini umutsuz yorgun çaresiz, mutsuz ve tükenmiş hissederler.

            Bu noktada deneyimli bir evlilik terapistinden destek almaları her şeyi değiştirebilir.

  • Çift üyelerinde her biri ben ve sen noktasına takılıp kaldıklarını ilişkinin gereklerini gözden kaçırdıklarını fark edebilirler.
  • Çift evlilik terapistinin rehberliğinde ilerleyerek birbirlerinin en derin seviyedeki insani duygularına (sevilmek, bağlanmak güven vb) ulaşarak sorunlarının kök nedenlerine ulaşabilirler. Bir kez birbirlerinin en derin seviyedeki duygularına ulaştıktan sonra daha sağlıklı iletişim kurmaya başladıklarını fark edebilirler.
  • Herkes kendi adına kendi kör noktalarını görebilir ve bunları değiştirmeye başlayabilir.
  • Şimdiye kadar hiç düşünmedikleri birlikte oluşturdukları ortak geçmişlerinin pozitif yönleri üzerinde düşünmeye başlayabilirler.
  • Çift terapisinde birlikte beraber çalışarak yaşamlarına çok şey kattıklarını evlilik sorunlarının sis perdesinde bu başarılarını görme yetilerini kaybettiklerini fark edebilirler.
  • Geleceği hiç belli olmayan  ve ortak bir payandası olmayan boşanma yolculuğu için acı ve tatlı anılarla dolu ortak bir geçmişi bir kenara atmanın sonuçlarının neler olabileceğini düşünmeye başlayabilirler.
  • Denenmemiş ve test edilmemiş yaşam ve ilişkiler için aile ilişkilerini çöpe atarlarsa ileride yaşamaları olası olan yalnızlık, pişmanlık, suçluluk  olasılıklarını düşünmeye başlayabilirler.

            Boşanma terapisinde evlilik terapisti çifti daima ilişkilerine objektif bir şekilde bakmaya teşvik eder. Böylece çift herkes için neyin daha sağlıklı olacağını bulmada daha iyi ilerler. Kısacası terapist öncelikle ilişkiyi inceler ve sorunları tespit eder sonra çiftin ihtiyaçlarına göre çözüm yolları bulmada onlara rehberlik eder.

            Boşanma eşler ve çocukların yanı sıra eşlerin ailelerini de ilgilendiren toplumsal bir sorundur. Bu nedenle boşanma söz konusu olduğunda hem evlilik terapisti hem de çift özellikle de çocukları varsa yapacakları her bir girişimin edecekleri her bir kelamın aile üyelerinden her birinin bundan on beş yirmi yıl sonra bile psiko sosyal uyumları üzerinde etkili olabileceğinin bilincinde olmalıdırlar.

            Sentez Aile Evlilik ve Çocuk Danışma Merkezinde uzman evlilik terapisti eşliğinde çiftlere ve bireylere çözüm odaklı yaklaşarak  bu süreçte çocuk ve eşler açısından her türlü desteği sürdürmekteyiz.

Shu. Güldane KAVGACI
Aile ve Evlilik Danışmanı & Cinsel Danışman